Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Terménykiállítás, szentképkiállítás, Letenyei viselt kiállítás 20120901-02

A Letenyéért Közéleti Egyesület 2012. szeptember 01- 02- én három kiállítással is várta az érdeklődőket a Fáma Házánál.
A megnyitó ünnepségre szombaton 9 órakor került sor.
Kulturális csemegeként közreműködtek a Letenye Város Alapfokú Művészetoktatási Intézménye tánctagozatos diákjai, Somogyi botolóssal, hip- hap  tánccal, majd a Muraszemenyi Drámák modern tánc összeállítása is remekül illett a Fáma Háza szabadtéri színpadára.
Felkészítőjük: Végh Lászlóné volt.

A rendezvény megnyitásakor az ünnepi hangulatban először Ráczné Lánczok Zsuzsanna, a Letenyéért Közéleti Egyesület elnöke a közösség szándékáról beszélt, megköszönve minden segítséget, minden együttműködést a tagságnak, barátoknak, és a lakosságnak. Elmondta, hogy az eredményt látva nem sajnálja az időt, a fáradtságot, amit a kiállítások elkészítése igényelt. Kérte, hogy olyan szeretettel látogassák a letenyeiek a kiállításokat, amilyen szeretettel azokat az egyesület tagjai szabadidejük terhére,éjszakákba nyúló munkával elkészítették.

Az udvaron, sátorban megrendezett terménykiállítást Kátai Tibor, a Kossuth Kft. ügyvezetője nyitotta meg, kifejezve elismerő véleményét az egyesület törekvéseiről, örömmel vette a termelők bemutatkozási lehetőségét.
Tájékoztatta a szépszámú érdeklődőket a mezőgazdasági Kft. tevékenységéről, beszélt a termelő munka becsületéről is.
Reményét fejezte ki, hogy a termelői piac kezdeményezés a jövőben addig fejlődik, hogy a helyi termények a helyiek körében találnak gazdára.
A terménykiállítást és a helyi termelői piacot közösen hirdették meg a Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesületével.
A sátrakban ízlésesen elrendezett zöldségek, gyümölcsök, befőttek, savanyúságok, cserepes és szárított fűszernövények szemet gyönyörködtető látványt nyújtottak.
A kipakolást vállaló termelők lehetőséget kínáltak kóstolásra, vásárlásra is. Kelendő volt a méz, a friss tojás, a füge, a szőlő, a szilva és a savanyúság is. A kiállítást az egyesület tagjai készítették el Pusztai Klára vezetésével.

A Szentkép és kegytárgy kiállítást, -melynek a pajta és az Iparosok műhelye adott otthont- Dr. Horváth Lajos atya nyitotta meg. Megnyitó beszédében kitért a falusi házakban fellehető szentképek, kegytárgyak szerepére, jelentőségére.
A kiállítás gerincét Timár Zoltán és Bedő Zsolt LKE tagok gyűjteménye alkotja, de számos magánszemély és Murarátka Község Önkormányzata is hozzájárult a későbbi vándorkiállítás anyagához.
A kiállítás megtervezése, kivitelézése elsősorban Timár Zoltán keze munkáját dicséri.

A Letenyei viselet című fotókiállítást a téma szakértője, Pataki István, az LKE tiszteletbeli tagja nyitotta meg. Pisti bácsi beszélt a helyi viselet kialakulásáról, annak különböző fázisairól és kitért a jelenleg is viseletben járók fogyó számára.
A kiállítótér ajtajában 100 éves ruhával felöltöztetett kirakati baba fogadta a látogatókat.
Elmondta, hogy a fotókiállításon nagyon régi fotók és a napjainkban készült fotók is megtalálhatók. Az LKE által kiírt fotópályázatra érkezett régi fényképek az istállóból kialakított tárgyaló- kiállítótérben láthatók. Minden letenyei talál ismerős arcokat a régmúltból a tablókon.
A kiállítás elkészítését Pusztai Klára és Timár Zoltán vezette.

A megnyitó végén Halmi Béla, Letenye Város Polgármestere a kétkezi munka megbecsüléséről családi emlékek felidézésével indítva elmondta, hogy örül, hogy van egy egyesület, aki ápolja a hagyományokat, életben tart egy parasztportát, majd kifejezte elismerését a Letenyéért Közéleti Egyesület felé.

A két nap alatt a vártnál sokkal nagyobb létszámú látogató érkezett a Fáma Házához, akik között minden korosztály megtalálható volt.Voltak érdeklődők a szomszéd településekről is, de Amerikából hazalátogató vendég is kéznyomát hagyta a Fáma Háza vendégkönyvében.


A megnyitó ünnepségre szombaton 9 órakor került sor.
Kulturális csemegeként közreműködtek a Letenye Város Alapfokú Művészetoktatási Intézménye tánctagozatos diákjai, Somogyi botolóssal, hip- hap  tánccal, majd a Muraszemenyi Drámák modern tánc összeállítása is remekül illett a Fáma Háza szabadtéri színpadára.
Felkészítőjük: Végh Lászlóné volt.