Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fáma Háza megnyitó ünnepség 2011.10.22.

2011. október 22- én, 14 órai kezdettel került sor a FÁMA HÁZA megnyitó ünnepségére.

A nyertes Leader pályázatnak, a Letenyéért Közéleti Egyesület tagságának rengeteg önkéntes munkájának és a támogatóknak köszönhetően egy turistacsalogató hagyományőrző létesítménnyel gazdagodott Letenye város.

A rendezvényen Pintér László, országgyűlési képviselő ünnepi gondolatai megosztása után átvágta a nemzetiszínű szalagot a ház bejáratán. Az ünnepségen meghívott vendégként részt vett: Vuk István, a Dél- Zala Murahíd Letenye Kistérségi Társulás elnöke, Korcsmáros Krisztián irodavezető, Halmi Béla polgármester, Dr. Keresztesi Tímea jegyző, önkormányzati képviselők, Szeder- Kummmer Mária a Zalai Falvakért Egyesület titkára, a Keszei család és az ingatlan tulajdonosa, Bagladi Ferencné. 

A program keretében Ráczné Lánczok Zsuzsanna az LKE elnöke tájékoztatta a szépszámú érdeklődőt a Fáma Háza projektről, majd az önkéntes munkából kiemelkedő részt vállaló egyesületi tagok elismerésére került sor. Az ünnepség keretében került kihirdetésre és díjazásra a FÁMA HÁZA logó tervezési verseny győztese (Sebestyén Lívia) valamint a „Mezőgazdasági Munka Múltja” című gyermekrajzpályázat értékelésére is sor került.

Az Önkéntesség Európai Éve kapcsán elismerően szólt az LKE munkavégzéséről az Önkéntes Központot is működtető ZFE titkára, Szeder- Kummer Mária.

Mikóné Farkas Ildikó Keszei Sándornéra emlékezett munkásságát ismertetve, majd Keszei Miklós az unoka kapott szót a nagymama örökségét méltatva, gratulálva az egyesületnek a Fáma Háza megvalósításához.

A megnyitó ünnepséget Letenye Város Művészeti Iskolájának Fúvószenekara, számos

hagyományőrző egyesület, együttes fellépése gazdagította. A program alatt kézműves sátor üzemelt, a vendéglátók pedig helyi népi ételekkel kínálták a FÁMA HÁZA megnyitójára érkezőket.

A tornácról a házba érkezve a fogadóhelyiséggé, kiállítótérré átlényegült előszobába lépünk be először.

A nagyszoba ad otthont a KESZEI SÁNDORNÉ EMLÉKSZOBÁNAK, mely lehetőséget nyújt a „NÉPMŰVÉSZET MESTERE”, a mindenki Irmus nénije kézimunkáinak megcsodálására.

A kisszoba a LETENYEI SZOBA nevet viseli, melyben bemutatásra kerül az 1960- as években szokásos lakószoba berendezés, és bepillantást nyerhetünk elődeink hagyományos öltözködési szokásaiba.

A BEMUTATÓKONYHA betekintést enged az 1960- as évek falusi konyhájába, így gondolatban fél évszázaddal visszarepülhetünk az időben és elidőzhetünk szüleink, nagyszüleink akkori életterében.

A házhoz toldott ISTÁLLÓ átalakítás után kiállítótérré, étkező- tárgyalóvá lépett elő.

A tyúkólból babaház lett, az ólak saját erővel történt átalakítása után lehetőség nyílt a régi betelepült iparosok megidézésére, az IPAROSOK MŰHELYE kiállítás első szakaszának elkészítésére.

Sok- sok önkéntes munka és támogatók segítségével felújításra került a PAJTA, így többfunkciós közösségi térré lépett elő. Itt került elkészítésre a NÉPI MEZŐGAZDASÁGI ESZKÖZÖK KIÁLLÍTÁSA.

A NYÁRI KONYHA az egyetlen hely, mely komfortosabbá tétele után is megtarthatta eredeti funkcióját, sőt a közösségi léthez, az innovatív turisztikai attrakcióhoz megálmodott, a népi ételek hiteles elkészítéséhez elengedhetetlen KEMENCE is elkészült. A házias ízeket saját FŰSZERKERT és a HELYI NÉPI ÉTELEK RECEPTGYŰJTEMÉNYE segíti Megújult a KEREKES KÚT, valamint szponzori segítséggel, a letenyei vadrózsa motívum alkalmazásával új, a TÁJHÁZHOZ ILLŐ KERÍTÉS készült.

A FÁMA HÁZA tája a gondos kivitelezői munkának és a példás civil összefogásnak köszönhetően alig 5 hónap alatt nyerte el a megnyitó napján tapasztalt küllemét és tartalmát, ami még fejleszthető, bővíthető, szépíthető.

 A fotókat Tóth Zsolt készítette.