Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Letenyei hagyományos viselet

pataki-istvan--3-.jpg               pataki-istvan--11-.jpg

      .14.jpg

letenyei-viselet.jpg

 

 

 

                                                          Letenyén a múlt században még nagyon sok lány és asszony hordott "kerek szoknyát", hagyományos viseletet, melyhez hozzátartozott a kötény is.  A többnyire kékfestő "szedett" redőzött szoknya alatt sifon, vagy flanell csipkés szélű alsószoknyát hordtak. Ünnepi alkalmakra, esküvőre, templomba pliszírozott szoknyát vettek fel. A kötény hétköznap kékfestő, ünnepnapra kasmír anyagból készült. A rékli és a mellény elől gombos volt. Szokásos volt a vállkendő, télen a bongyor kendő. A hajat kontyba fonták, bekötővel kötötték be, amire felső kendő került. A kasmír kendő volt a legnépszerűbb. Nagyanyáink hűvös időben még patentharisnyát hordtak, a ház körül nyáron sokat jártak mezítláb. A lábbeli pántos cipő, szandál vagy bőrcsizma volt általában.

A férfiak vászon ingben, vászonnadrágban jártak, csizmájukban kapca volt. A kalap elengedhetetlen része volt az öltözetnek. Hidegben a bekecs és a bundás kucsma is előkerült.

Napjainkban már csak néhányan viselnek hagyományos öltözetet, ezért is tartjuk fontosnak a még fellelhető ruhadarabok összegyűjtését, bemutatását.